Consulting, jobhunter en werkbegeleider

Bedrijfsadministratie: jaarrekeningen

by Ryan Payne

Jaarrekeningen

Jaarrekeningen zijn een ondernemers' grootste kopzorg. Dat komt door de vele kennis omtrent boekhouding die vereist is en alles dat daarbij komt kijken. Niet enkel moet de ondernemer alles weten over zijn ins- en outs, ook moet hij weten hoe dit alles volgens regelgeving op te stellen. Jaarrekeningen zijn verplicht, maar voor grote en kleine ondernemers (afhankelijk van het aantal werknemers), gelden verschillende regels.


Waar moet een jaarrekening aan voldoen?

Het opstellen van jaarrekeningen is niet de reden dat u uw onderneming bent gestart en daarom zal ik het betreft de inhoud van jaarrekeningen kort houden: de grootte van het bedrijf is bepalend voor de regelgeving. Dat is verplicht. Een kleiner bedrijf heeft minder te laten zien en daar zijn de jaarrekeningen dus ook kleiner van. Over het algemeen is elke ondernemer bekend met de balans, de winst- en verliesrekening en de algemene toelichting. Waarom is een jaarrekening zo belangrijk? 


Wilt u de balans opmaken van het afgelopen jaar?

Dan bent u dat niet alleen verplicht, het kan nog eens heel nuttig zijn. Het overzicht hebben van de voortgang, ofwel stagnatie of afname van uw onderneming aan het eind van het jaar kan ertoe leiden dat u orde op zaken gaat stellen. Of misschien zit u wel op de goede weg! Er zit een hoop werk in een jaarrekening, daar kunt u eventueel een cursus (van twee dagen) voor volgen, of contact opnemen met andere ondernemers of de Kamer van Koophandel. Er zijn genoeg boeken te vinden voor het opstellen van jaarrekeningen, maar u moet er natuurlijk wel mee kunnen werken. Heeft u een kleine onderneming? Dan is het raadzaam te beginnen met de jaarrekening. Zo heeft u nog de tijd en kunt u verbeteringen doorvoeren. Vooral wanneer uw onderneming groeit heeft u daar baat bij. Door wie wordt de jaarrekening bekeken?


Allereerst

Door de Belastingdienst, omdat dat verplicht is. En natuurlijk door uzelf. Leent u bij een bank of heeft u investeerders? Zelfs dan zullen investeerders op het internet, onder het nieuwe fenomeen van 'kickstarter' en andere platforms voor nieuwe ondernemers, benieuwd zijn of u een jaarrekening kunt presenteren. Werkt u met goederen en levert u producten? Dan kan het zijn dat uw leveranciers de jaarrekeningen willen bekijken. Zij willen er ten slotte zeker van zijn dat hun geleverde goederen correct staan vermeldt en bovendien, dat u niet in de schulden loopt. Dat is toch de voornaamste reden allerlei partijen om uw jaarrekeningen te bekijken. Al met al komt het hier op neer: kunt u uw verplichtingen nakomen? 

U kunt uw jaarrekening uitbesteden bij verschillende bureaus die zich richten op bedrijfsadministratie. Kijk eens bijvoorbeeld bij AEC Uden

Delen